Go to Top
  • No products in the cart.

Boyd geslaagd voor de zwarte band

Op zaterdag 13 december is de 12-jarige Boyd Hagebeek bij de Nationaal Zwarteband examen geslaagd voor de zwarte band 1ste Dan. Boyd is tijdens zijn zwarte band examen begeleid door Anand Harylallsingh en Winod Bansie die dit Dan-examen tot in de perfectie had voorbereid.

Ihsaan Harrylallsingh was de examenpartner van Boyd, die in afzienbare tijd zelf opgaat voor zijn zwarte band. Bij dit officieel erkend examen, volgens de Taekwondo Bond Nederland (TBN) worden de examens afgenomen door juryleden verbonden aan de ETU (Europese Taekwondo Unie). Het ETU maakt onderdeel uit van de World Taekwondo Federation (WTF) gevestigd in Korea. Hier worden alle zwarte banden geregistreerd en is de behaalde Dan-graad (Kukkiwon-diploma) wereldwijd geldig. Aan dit landelijk examen deden er circa 200 kandidaten mee. Slechts 40% van de kandidaten zijn voor dit examen geslaagd.
Bij de geslaagde kandidaten zat ook Boyd, dankzij zijn ruime wedstrijdervaring op nationaal- en internationalniveau. Het examen bestond uit 7 onderdelen.

Trainers Anand en Winod Bansie met supervisie van de vader van Boyd. Schriftelijk theorie: Boyd was vrijsnel klaar met zijn theorievragen over Taekwondo en de Koreaanse taal. Vervolgens moest hij zijn techniek, snelheid, inzicht en lichaamsbeheersing in 3willekeurige stijlvormen laten zien. Hierbij vindt er een gevecht plaats tegen 4 tegenstanders. Ten tweede moest hij zich circa 2 minuten lang voortdurend verdedigen met hand- en beenaanvallen, die hij met een flitsende reactie met de juiste techniek moest ontwijken en vervolgens met afdoende tegenaanval de tegenstander uitschakelen. Bij de derde test moest hij zich verdedigen tegen meerdere wurg en vastpakkingen Daarna zich bevrijden en overmeesteren van tegenstander uit verschillende invalshoeken. De vierde test is gedurende 2 minuten vol-contact sparren. Gezien zijn reputatie op dit terrein is dit een tweede natuur voor Boyd. Ook voor dit onderdeel is bij cum laude geslaagd. Tenslotte het laatste spannende onderdeel breektesten. Door de zenuwen is het altijd afwachten of hij met precisie en volledig beheerst de 3 planken in één vloeiende beweging met gesprongen trappen zou kunnen breken. Iedereen hield zijn adem in toen Boyd zijn spieren inspande en in één gesprongen beweging de 3 planken succesvol kon brak en weer op de grond terecht kwam. Iedereen wist al dat hij geslaagd was voor zijn praktijkonderdelen. Het wachten was op de uitslag van zijn theorieonderdeel. Ook voor dit onderdeel bleek hij cum laude te hebben afgelegd en heeft zeer verdiend zijn zwarte band en diploma in ontvangst genomen.

Het was bijzondere dag voor Shijak Taekwondo, de trainers, ouders en een mijlpaal voor Boyd in zijn taekwondo carrière.